• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Šest najboljih ekoloških namirnica za 2014. godinu

Šest najboljih ekoloških namirnica za 2014. godinu

Često čitamo i razmišljamo o tome koje su namirnice dobre za naše zdravlje ali od velike je važnosti kako proces proizvodnje namirnica utiče na životnu sredinu. Evo malog spiska namirnica koje su dobre za vaše zdravlje a istovremeno su veoma dobre i za planetu.

Lan
za vaše zdravlje: Lan je namirnica bogata dijetetskim vlaknima i magnezijumom, dobar je izvor omega 3 masne kiseline, vitamina B1. Dodajte svakog dana po dve kašike sveže samlevenog lana u jela kao što su kaše, salate ili šejkovi.
Dobrobit za planetu: Biljka lan uzgaja se jer se od nje dobija i seme a i vlakno za izradu tkanine, ova biljka ne zahteva dodatno navodnjavanje niti teške hemikalije, pesticide i đubriva u uzgoju.

Gi - prečišćeni maslac od mleka slobodnih krava
za vaše zdravlje: Na tihoj vatri maslac se dugo kuva i pri tom se uklanja pena koja se stvara, na taj način se na kraju dobija čista masnoća bez primesa proteina, šećera, dodatne vode...  Gi blagotvorno deluje na čitav organizam a naročito sistem organa za varenje, nervni sistem, krvotok.
Dobrobit za planetu: Mleko i mlečni proizvodi dobijeni od krava koje slobodno pasu smanjuje emisiju metana za 60 do 80%. Metan koji se oslobađa u industrijskoj proizvodnji mesa je 20 puta veći zagađivač prirodne sredine od karbon dioksida (koji ispuštaju vozila).

Med
za vaše zdravlje: Med se često smatra univerzalnim lekom a njegova primena u ishrani seže daleko u prošlost. Postoje različite vrste meda i treba odobrati pčelara u kojeg imate poverenja i vrstu meda koja Vam se najviše sviđa i odgovara.
Dobrobit za planetu: Koristite lokalno proizveden med umesto raznih drugih zaslađivača koji se proizvode u komplikovanom industrijskom procesu ili dolaze iz dalekih tropskih delova sveta i tako se za njihov transport troše hektolitri benzina, kerozina...

Konoplja
za vaše zdravlje: Kao i kinoa i konoplja je jedna od biljaka koja organizam snabdeva sa svih devet esencijalnih aminokiselina. Masne kiseline iz konopljinog semena i mleka pomažu jačanje imunološkog sistema.
Dobrobit za planetu: Konoplja spada u grupu poljoprivrednih kultura koje su prirodno ,,organske'' i čiji je uzgoj ,,samoodrživ'': štetočine je vrlo malo napadaju pa se pesticidi praktično ne koriste, čak ni u industrijskom uzgoju konoplje, a konopljina vlakna mogu se koristiti za dobijanje papira i nameštaja i tako umanjiti seču šuma.

Sočivo
za vaše zdravlje: Osim što su izuzetan izvor proteina  sočivo će vam u jednom obroku obezbediti i 60% dnevnih potreba za vlaknima.
Dobrobit za planetu:  Ukoliko jedete meso, zamenite ga jednom nedeljno sočivom i umanjenje štetne emisije metana biće jednako kao da ste prekočili vožnju od 520 km automobilom (i emitovanje karbon dioksida pri tom). Sočivo je jedna od zaista najboljih ekoloških namirnica jer u maloj količini obezbeđuje zavidnu količinu hranljivih materija a za uzgoj zahteva veoma malu količinu zemljišta, vode i drugih resursa pogotovo u odnosu na životinjske farme.

Kinoa i kanihua (bebi-kinoa) iz Fer trgovine
za vaše zdravlje: Kinoa je drevna južnoamerička pseudo-žitarica (u stvari spada u semenje a ne u žitarice) i postala je popularna jer sadrži više proteina nego bilo koja druga semenka ili žitarica, kao i zato što sadrži svih devet aminokiselina. Njoj nasličnija po hranljivim sastojcima je kanihua (kahjihua), poznata i kao bebi-kinoa.
Dobrobit za planetu: Organski uzgojene kinoa i kanihua mogla bi biti poljoprivredne kulture koja će spasiti Ande.Velika Potražnja za kinoom učinila je da se mnogi proizvođači u Andima okrenu masovnoj proizvodnji, pesticidima, đubrivu. Organski proizvođači koriste tradicionalne metode - rotiraju kulture na zemljištu i koriste prirodno đubrivo izmeta lama. Fer trgovina plaća za ovu super-namirnicu poštenu cenu i tako omogućava farmerima da se brinu o zemljištu, biljkama i životinjam na dalekosežno dobar način.

 

Ostale podkategorije saveta