• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Šta je to zdravstveno stanje?

Šta je to zdravstveno stanje?

savetovala: Nada Mišković
nutricionista-makrobiotičar i vlasnica Bio špajza na Kalenić pijaci

Radeći 17 godina u svojoj radnji "Bio špajz", često sam imala priliku da stojim pred ljudima sa zdravstvenim problemima, koji su svoju bolest nosili kao nešto što je nepromenljivo. Skoro kao osudu, a neki, na žalost, i kao presudu. Oni, međutim, koji su se odvažili da promene ishranu i način života bili su nagrađeni  iskustvom da je to bilo – samo jedno od stanja koje se može promeniti.

Uvek treba da govorimo o stanju našeg zdravlja sada. To je jedina istina. Moramo znati da se ono stalno menja. Stanje je, moglo bi se reći, oblik postojanja u datom trenutku. Stanje je i rezultat svega što je prethodilo tom trenutku. Sve što smo pojeli, popili, uradili ili nismo uradili za sebe utiče na to u kakvom smo stanju sada. Ako je to bilo u neravnoteži sa našom dušom i telom, bićemo u stanju bolesti ili na putu ka takvom stanju.

Jedan od načina da utičemo na stanje jeste i promena ishrane. Sve što pojedete i način na koji pojedete utiče na svaku vašu ćeliju: na promenu odnosa među njima, a tako i na stanje celog tela. Kao što kamičak bačen na mirnu površinu jezera izazove talase koji se šire od malih ka sve većim i većim, tako i ovaj jednostavan čin dotakne sve. Trebalo bi da je svako od nas u moći da – svakog trenutka – pravi izbore i menja svoja stanja. Imajte svest da je čak i rak (karcinom) samo stanje na koje možete uticati. Dakle, to nije presuda, to je stanje.
Ne tvrdim da svaku bolest možete i izlečiti jednostavnom promenom ishrane, ali tvrdim da ćete, dovodeći svoju ishranu u sklad sa svojim telom, svakako dovesti sebe u stanje koje je bliže životu i lepoti.  Mi ne možemo uvek da utičemo na ono što nas okružuje, ali možemo na to kako će nam biti unutra. To je naša bašta. Da li će naša bašta biti lepo i prijatno mesto ili mesto prepuno korova i đubreta, to zavisi od nas.

Ne zaboravite, najlepši vrtovi nastaju jednostavnim plevljenjem korova.

Ostale podkategorije saveta