Saveti
-
Kako nam moderan život uništava mikrobe u crevima i 10 stvari koje možete da preduzmete tim povodom : )
Naša tela su složene mašine: istovremeno i neverovatno otporna ali i osetljiva na brojne stvari koje susrećemo. Važno je živeti zdravo kako bismo telo održavali u dobroj form. Ali, šta da radimo kada savremeni svet i... -
Zdrava probava - mali, važni saveti
Biljna vlaknaOsnovno, najvažnije, obavezno - dijetalna ili biljna vlakna. Ona pomažu mehaničko čišćenje creva. Mnoge namirnice sadrže biljna vlakna a posebno dobar izvor su: pasulj i sočivo, integralne žitarice, integralni pirinač, orašasti... -
Prelazite na veganski način ishrane: 12 korisnih saveta!
Želite da pređete u vegane ili ste već vegan ali vam teško ide? Evo 12 saveta koji će vam olakšati prelazak na ishranu zasnovanu na biljkama, pripremanje obroka i privikavanje na odsustvo sladoleda :) -
Detoks dan
Ili zato što smo se previše istresirali, ili zato što smo se prejedali, ili zato što smo mnogo radili, ili zato što osećamo da nam je imunitet oslabio ili prosto zato što bismo da uradimo nešto jednostavno i... -
Šta je to zdravstveno stanje?
savetovala: Nada Miškovićnutricionista-makrobiotičar i vlasnica Bio špajza na Kalenić pijaciRadeći 17 godina u svojoj radnji "Bio špajz", često sam imala priliku da stojim pred ljudima sa zdravstvenim problemima, koji su svoju bolest... -
Saveti za dobar san
Spavajući provodimo skoro trećinu svakog dana i celog našeg života. Izuzetno važni procesi odvijaju se u našem telu dok spavamo, ukoliko je naš san dubok, krepak. Evo nekoliko saveta za bolji san, pokušajte da ih primenite.Nastojte da idete na spavanje... -
Deklarisanje i opisi namirnica - šta kupci treba da znaju
Kako bi privukli pažnju kupaca i eventualno ih naveli na kupovinu, proizvođači koriste razna sredstva. Ponekad opisi jasno i tačno predstavljaju proizvod, ponekada su senzacionalistički i obećavaju previše. Izgled... -
Kisele i bazne namirnice
Sve namirnice mogu se razvrstati u tri grupe: kisele, bazne i neutralne. Idealno, naš organizam trebao bi da bude blago bazan ali savremen način ishrane i života čine našu krv i telo kiselim što dugoročno vodi u stanje disbalansa i... -
Legionari i šampioni sa juga Srbije - razgovor o vežbanju i ishrani
U životu tragamo. Za srećom, uspehom, lepotom, ljubavlju. Tragamo za onim situacijama i ljudima koji će učiniti da se osećamo - živi. Tragamo za mirom, kako bismo osetili trenutak, sada i ovde, bez kovitlaca briga, misli, sećanja, planova. Tragamo za nadahnućem. -
Kandidijaza – iskustvo mame malog deteta
U želji da pomognemo svima koji se trenutno bore sa ovom bolešću, razgovarali smo sa majkom i ocem jednog malog dečaka koji se već dve godine teško, ali uspešno bori sa ovom bolešću. Nadamo se da će njihovo iskustvo biti od pomoći svima kojima je kandida tek... -
Recept za speltu iz termosa, kičari i pregršt korisnih saveta o ishrani od našeg kupca A.A.
U nastavku je pismo koje smo primili od našeg stalnog kupca i posetioca internet sajta. Mi smo samo dodali poglavlja kako bi tekst bio pregledniji i ugodniji za čitanje na internetu.,,Pošto nemam nekog iskustva sa pisanjem članaka, ja ću recept i savete ispisati... -
Kako smanjiti previsok nivo šećera u krvi: glukoza i glikemički indeks namirnica
Glukoza Najvažniju količinu energije naš organizam dobija iz glukoze. Normalni nivo glukoze u krvi je 3.9 do 6.1 mmol/l (mili mola po litru). Moguće su povremene oscilasije nivoa šećera - glukoze u krvi i one vode do raznih fizičkih i psihičkih promena... -
Mineralni balans, zasićena voda i soli
Od jednog od naših kupaca dobili smo obilje saveta o solima i mineralnom balansu organizma. ,,Srećan Božić... -
Da je Kleopatra znala za kokosovo ulje, nikada se ne bi kupala u magarećem mleku
U nastavku je prilog posetiteljke našeg sajta Milice Tasovac, o hladno ceđenom kokosovom ulju. Probajte organsko hladno ceđeno i nerafinisano kokosovo ulje i zaboravite na... -
Molim Vas jedan sladoled od crnog belog luka! Stižeee!
U nastavku je prilog posetiteljke našeg sajta Milice Tasovac, o crnom belom luku. Ako ste ponekad pomislili da li ima li išta efikasnije u borbi protiv upala i gripa od belog luka, odgovor je dvosmislen:... -
Kurkuma - dodajte zlatnonarandžastu boju u svoj život
U nastavku je prilog posetiteljke našeg sajta Milice Tasovac, o kurkumi.Vole je i lekari i farmaceuti, ali i domaćice i deca – upoznajte čudesnu kurkumu i prepustite se njenim lekovitim svojstvimaKoža baršunasta poput svile,... -
Šta je to makrobiotika i kako uneti dobre promene u ishranu
Šta makrobiotika jeste a šta nije Mnoge su predrasude i dezinformacije o makrobiotici. Da li je to istočnjačko učenje? Da li je to religija? Da li ću ako se hranim... -
Šest najboljih ekoloških namirnica za 2014. godinu
Često čitamo i razmišljamo o tome koje su namirnice dobre za naše zdravlje ali od velike je važnosti kako proces proizvodnje namirnica utiče na životnu sredinu. Evo malog spiska namirnica koje su dobre za vaše zdravlje a istovremeno su veoma... -
Šta piše na dnu plastične ambalaže?
U proteklih pedeset godina način života se bitno promenio i plastika je naprosto preplavila planetu. Kratkotrajno gledano plastika je unapredila naš životni standard i olakšala naše živote, ali dugotrajno gledano ona je velika pretnja kako za naše tako i za... -
Vrlo delotvorni čaj protiv ešerihije
Ešerihija je vrsta bakterija koja živi u ljudskom i životinjskim organizima. Većina vrsta ove bakterije potpuno je bezopasna, čak je i korisna (proizvodi vitamin K i štiti želudac od otrovnih bakterijia). Korisne vrste ove bakterije... -
Energija hrane
Ovaj tekst baviće se hranom na jedan malo drugačiji način, ali mislimo da ćete u njemu prepoznati mnogo toga što intuitivno već znate i podržavate. Nadamo se da ćemo vas inspirisati da hrani priđete sa više pažnje, razumnosti i ... -
Post - neka telo i duh problistaju
Šta je to post? Post, kao pročišćenje tela i duha, može biti zdravo i nadahnjujuće iskustvo. Post može trajati nekoliko dana, nedelja ili može biti usvojen kao stalni način ishrane. Potreban je... -
Lečenje kandidijaze pravilnom ishranom
Novija naučna istraživanja pokazuju da se Candida albicans i nekoliko drugih njoj srodnih gljivica ubrzano šire i razmnožavaju naročito kod onih ljudi koji imaju probleme sa digestivnim i drugim metaboličkim... -
Celijakija - odgovori na najčešća pitanja
Celijakija je trajni, doživotni poremećaj podnošenja glutena, belančevine koja je prisutna u žitaricama: pšenici, raži, ječmu i ovsu. Jedini mogući lek koji osobama sa celijakijom može omogućiti zdravlje i ispunjen, normalan život je stroga bezglutenska dijeta: osobe koje... -
Makrobiotika i menopauza
U ženskoj prirodi je da se mnogo više brine o drugima nego o sebi. Godinama su potrebe dece i ostalih članova porodice prioritet u ženinom životu, a njene lične potrebe, interesovanja i ljubavi ostavljaju se sa strane. Vreme menopauze je vreme da žena nauči da se... -
Farbanje uskršnjih jaja prirodnim bojama
Uskršnja jaja možete bojiti i prirodnim bojama. Nijanse koje ćete dobiti biće svetlije nego sa kupovnim bojama, ali je ova tehnika zdravija. • 1 šolja naseckanog ljubičastog kupusa - na svetlijim jajima boja... -
Ko se boji proteina još?
Proteini su često izvor velike brige kod ljudi koji razmišljaju da se okrenu veganskoj dijeti. Važni su, na kraju krajeva, za mišiće, kosti, hormone, digestivne enzime... Zbog toga bi dobre informacije o kvalitetnim izvorima proteina i preporukama za ishranu... -
Sport i veganstvo - riskantan, korisan ili plemenit izbor?
Bodibilding, triatlon, ultramaraton, skijanje, tenis… U ovim sportovima i mnogim drugim, sportisti vegani su dokazali da je veganska ishrana kompatibilna sa intenzivnim treninzima i da za mišiće nisu neophodni proteini životinjskog porekla. Nama najpoznatiji vegan svakako... -
Neočekivani (veganski) izvori gvožđa : )
Postoje mnogi odlični biljni izvori gvožđa. Anemije su česta pojava, naročito kod žena i zato je od velike pomoći unos kvalitetnih, gvožđem bogatih biljnih namirnica. Naši predlozi su: -
Šta je to organska proizvodnja?
Biološki uzgoj – priroda i poljoprivreda u skladu Organska proizvodnja ili biološki uzgoj je veliki pokret koji nastoji da unapredi poljoprivredu i to lišavajući je svih... -
Domaća BIO gazdinstva
U našoj ponudi nalazi se i sveže povrće i voće iz domaćeg biološkog uzgoja. Biološki uzgoj ili organska poljoprivreda u Srbiji postoji već duži niz godina, a nadamo se da će u budućnosti Srbija ostvariti sve potencijale koje u ovoj... -
Zašto bi organski proizvodi trebalo da budu češće zastupljeni na našoj trpezi?
-
Lestvica ekoloških dobrobiti
Nedavno objavljena studija švedskog Univerziteta Lund je pokazala i četiri najuticajnija načina na koje je moguće smanjiti individualnu emisiju ugljenika: dijeta zasnovana na biljkama, izbegavanje putovanja avionom, život bez automobila i porodice sa manje... -
Hranjenje ptica zimi
Tokom zime, naročita kada velik sneg prekrije sve ptice u gradu, i u prirodi, imaju problem da dođu do hrane. Ukoliko živite u gradu i želeli biste... -
Kuda sa iskorištenim uljem? Ekološki odgovori.
Ulje koje se koristi za prženje većina ljudi nakon toga baca u odvod kuhinjske sudopere, u kanalizaciju. Ovo je jedno od rešenja najgorih po prirodnu sredinu. Za prečišćavanje vode od ulja potroši se neverovatno velika količina vode i... -
Žene koje trče s vukovima - C.P. Estes
Tekstovi za inspiraciju: Clarissa Pinkola Estés Žene koje trče s vukovima Algoritam, Zagreb 2009. (u odličnom prevodu Lare Holbling Matković) ,,Postoji ljudsko vreme i postoji divlje vreme. Kada sam bila dete u... -
Pođi kud bilo - Sesil Šabo
Pođi kud bilo, put neba, put mora, na lednik ili siđi u ravnice. Traži šta bilo rad -
Bujno leto - Barbara Kingsolver
Barbara Kingsolver Bujno leto ,, Kome je važno ako jedna vrsta bude istrebljena? Nestanak jedne vrste drveta značio je pravu tragediju za sve ljude u ovim planinama - a pre svih, za vašu porodicu... Zamislite da vam neki Jenki iz grada kaže: ,,Pa,... -
Ratar - Veljko Petrović
Žuljave ruke odmara na plugu. Duboko diše, i kao da dremlje. A vetar, čuhom probudjene zemlje Nadojen, trese sedu vlas mu dugu. Pred nogama mu polegle, spokojne,... -
Šansona - Žak Prever
Koji je danas dan Danas je svaki dan Draga -
Slap - Dobriša Cesarić
Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap? Gle, jedna duga u vodi se stvara, -
Cveće - hrana za stomak, oči i dušu
Proleće je pravi trenutak da otkrijete dirljivo, zavodljivo i lekovito cveće. I to kao kulinarsku namirnicu. Pazite samo da za recepte sa cvetovima uvek koristite prirodno, neprskano cveće. Prepustite se da vas u kuvarsku kreativnost vodi mudrost i lepota... -
Mača - zelena kraljica čajeva
Mača čaj je poslednjih godina izuzetno popularan zbog svojih lekovitih svojstava. A šta je to mača? Mača je zapravo fino... -
Mača čaj, produktivnost i L-teanin
Većina nas se slaže da se osećamo dobro posle šolje mača čaja. Delimičan razlog zašto se osećamo dobro je placebo efekat: pijete kremasto, jarko zeleno piće napravljeno od 100% mladih listova čaja, bez veštačkih dodataka. Izgleda ukusno a još je boljeg... -
5 načina da vaš smuti bude zdraviji
Smutiji su ukusna, raznovrsna i zdrava zamena za obrok ili užinu ali nema razloga da ih ne učinite još zdravijim, hranjivijim ili ukusnijim. Evo pet jednostavnih načina kako to možete da učinite: 1. Koristite prirodne zaslađivače umesto... -
Biljna mleka - kupovna ili domaća ? I jedna i druga.
Bez obzira kako se hranite - da li koristite ili ne namirnice životinjskog porekla - biljna mleka su nešto što je lako i poželjno -
Vasabi - zanimljivo ljuto, hrana i lek
Vasabi ili japanski ren u Japanu nazivaju još i „nami da“ – suze. Ovaj jak, aromatičan začin koji daje „udarac“ sušiju i koji je sve popularniji na Zapadu i kod nas, pročišćava sinuse, pomaže u smanjenju rizika od raka i srčanih bolesti... -
Miso pasta - svaki dan, za dobar dan!
Šta je miso pasta? Miso pasta je fermentisana sojina pasta koja se pravi od zrna soje, kao glavnog sastojka, od pirinča, vode i soli. Sastojci se mešaju i ostavljaju da fermentišu duže ili kraće,... -
5 najčešćih grešaka koje pravimo kada kuvamo testeninu
Testenina, u najrazličitijim oblicima, postala je jedna od najčešćih namirnica u domovima na celoj planeti. Evropska verzija potiče sa teritorije Italije: najranije spominjanje paste je 1154. godine na Siciliji. Testenina, ili pasta, pravi se od... -
Laneno seme - super hrana
Lan je zaista blagorodna biljka. Naše bake i prabake koristile su ga, gajile su ga, obrađivale i tkale od njega čvrsto, belo, dugotrajno platno. Možda kod kuće još uvek imate neki takav nasleđeni komad predačke tkanine. Osim stabljike lana, od koje se pravi laneno platno na... -
Turšija - blagodeti tradicionalne namirnice
Malo ukiseljnog povrća u svakodnevnoj ishrani podstiče apetit i jača varenje. Kiseljenje povrća je jedan od načina pripreme i čuvanja hrane vrlo blizak našoj tradiciji. Osim dugog... -
Kuzu prah - lekoviti skrob
Akizuki kuzu prah se odlično rastapa, dobro želira i daje pripremljenoj hrani satenski sjaj. Ovaj fini kuzu prah je lekovitiji od industrijski proizvedenog kuzua. Kuzu delotvorno jača organizam kod prehlada, neuralgija i reume jer ublažava upalu i snižava temperaturu.... -
Jabukovo sirće - prirodni eliksir širokog spektra lekovitog delovanja
Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuka. Najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, koje ne sadrži nikakve dodatke. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće.... -
Aronija
Crnoplodna Aronija (Aronia Melanocarpa L.) je dospela u Evropu iz istočnog dela Severne Amerike. Aronija i Indijanci Aroniju kao hranu i lek, su prvi počeli upotrebljavati severnoamerički... -
Šitake pečurke - ukratko
Ove pečurke po tradicionalnoj kineskoj medicini spadaju u namirnicu neutralne termalne prirode,imaju slatkast ukus, smatra se da su prirodni izvor interferona. Interferon je protein koji se čini da ima uticaj na podizanje imuniteta protiv raka i različitih... -
Spelta: najstarija žitarica ponovo aktuelna
Ova žitarica poreklom iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok pre oko 9000 godina i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope. Krišćena je vekovima a onda je njena upotreba zamrla i upotrebljavana je samo kako namirnica u ishrani vrhunskih trkačkih konja. Danas... -
Alge - dragoceni dodatak ishrani
Alge su hiljadama godina deo ishrane ljudi. One potiču iz mora i podsećaju nas na mitološki i biološki početak: početak sveukupnog života na planate i početak našeg života na planeti jer i mi smo devet mesecei živeli u slanom, hranljivom... -
Susamovo ulje - tradicionalni način proizvodnje i lekovita svojstva
Izvrstan i bogat ukus jela pripremljenih sa susamovim uljem zaštitni znak autentične azijske kuhinje. Štaviše, susamovo ulje je jedno od najčistijih, i najzdravijih ulja za kuvanje na svetu. Prejak ukus mnogih komercijalnih susamovih ulja uništava delikatnu... -
Hladno presovano nerafinisano ulje i obično ulje - u čemu je razlika?
U tzv. rafinisanim jestivim uljima, koja koristi najveći broj ljudi, ima i neprirodnih antioksidanata, koji produžavaju rok trajanja ulja, ali istovremeno smanjuju našu energiju, negativno utiču na ćelijski metabolizam i... -
Klice - super hrana
Klice naprosto vrve životom i samo čekaju da vašem telu podare energiju i preko potrebne hranjive materije. Klice predstavljaju biljku u vrhuncu snage i vitalnosti. Nivo vitamina i enzima najviši je upravo u klicama. -
Crni susam - tradicionalni eliksir mladosti
Beli i crni susam - sličnosti, prednosti, razlikeIako su beli i crni susam vrlo sličnog sastava, najznačajnija razlika leži u načinu upotrebe. Beli susam se češće koristi u kulinarstvu, dok se crni kroz vekove koristio više kao lek, nego kao hrana.... -
Bio Špajz slavi! :)
Na Sv. Nikolu u podne kada je sunce u zenitu održaće se degustacija i kratka priča o Bio Špajz-u. 1986. god pre 33 godina na Sv. Nikolu otvorena je prva Bio Špajzova radnja, to je bila i prva radnja u staroj Jugoslaviji tog tipa. Bio Špajz se i dalje brine o... -
Radno vreme internet prodavnice tokom praznika
Poštovani kupci, Sve porudžbine primljene do 12 časova u petak 14. februara, poslaćemo istog dana. Sve porudžbine primljene nakon ovog datuma, tokom praznika, počećemo da šaljemo od utorka 18. februara 2020. Uživajte u neradnim danima! -
Foto utisci sa radionice tajlandske hrane - Gastronomija sveta
U subotu i nedelju 08. i 09. februara 2020 od 16 do 19 č u Bio Špajzovoj prodavnici na Cvetkovoj pijaci održana je, u organizaciji aktivanodmor.net, radionica tajlandske kuhinje. -
Selektivno povećanje cena usluge kurirske isporuke
Od 17. februara stupila je na snagu odluka o povećanju cena usluge isporuke za jedan deo opština. Povećanje cena isporuke je od 50 do 100 dinara. Pogledajte na spisku da li se ova odluka odnosi na Vašu opštinu. Prenosimo u celosti zvanično... -
Proleće - jetra i prirodni element drvo
Proleće je vreme za nove početke - to je doba godine u kojem treba ,,ustajati sa prvim zracima sunca", odlaziti u žustre šetnje i preduzimati sve druge vrste jang aktivnosti, kako nas podseća Yellow Emperor's Inner classic (Unutarnji klasik), najčuvenija kineska... -
Korisni saveti za leto - srce i element vatre
Ritam letaLeto je period raskoši, raskošnog razvoja i rasta.Istočnjaci savetuju da se u toku leta, kako bismo bili u harmoniji sa prirodnim ritmovima, budimo rano... -
Kasno leto - smena godišnjih doba i element zemlja
Element zemljeKasno leto, kratko i ponekad neprimetno godišnje doba, odgovara poslednjem mesecu leta i polovini kineske godine (kineska godina počinje u februaru, a tačan dan početka nove godine varira svake... -
Element metal i godišnje doba jesen
Jesen je doba berbe, doba prikupljanja zrelih plodova, vreme da se energija sabere, koncentriše i povuče – i to na svim nivoima. Jesen je vreme da se naprave zalihe goriva, snage, tople odeće, vreme da se isplanira i osmisli nadolazeći period... -
Zima – element voda i bubrezi
Saveti za ishranu koja će vas i tokom zimskih meseci snažitiZimaZima u ciklusu godišnjih doba dolazi na samom... -
Prolećno veliko spremanje organizma
Prolećno veliko spremanje organizma - detoksifikujte se i osvežite!Uskladite se sa ritmom i bojama prolećaS dolaskom proleća... -
Radno vreme naših prodavnica tokom vanrednog stanja
Nadamo se da čuvate svoje zdravlje i da brinete o svojim najbližima. Tu smo da vam olakšamo kupovinu. Uz pomoć naše internet prodavnice www.biospajz.rs na raspolaganju imate veliki izbor namirnica koje mogu biti isporučene na Vašu adresu. Napominjemo da... -
Radno vreme internet prodavnice tokom praznika
Dragi kupci, U našoj i vašoj internet prodavnici možete poručivati 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini. U ovoj godini poslednje porudžbine primamo do 29.12. u 12č i šaljemo ih tog dana. Sa slanjem ponovo započinjemo 04....