• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Lestvica ekoloških dobrobiti

Lestvica ekoloških dobrobiti

Nedavno objavljena studija švedskog Univerziteta Lund je pokazala i četiri najuticajnija načina na koje je moguće smanjiti individualnu emisiju ugljenika: dijeta zasnovana na biljkama, izbegavanje putovanja avionom, život bez automobila i porodice sa manje članova.

Sveobuhvatna analiza obuhvatila je zvanične izveštaje, proračune i niz različitih životnih stilova, kako bi se identifikovalo šta pojedinci mogu da preduzmu kako bi najviše uticali na smanjenje emisije gasova staklene bašte.

„Otkrili smo četiri stvari koje bi mogle da rezultiraju značajnim umanjenjem individualnog emitovanja ugljenika: dijeta zasnovana na biljkama (bez mesa, mleka i drugih proizvoda životinjskog porekla), izbegavanje putovanja avionom, život bez automobila i manje porodice (porodice sa manje dece). Na primer, život bez automobila štedi ekvivalent od oko 2,4 tone CO2 godišnje dok biljna dijeta štedi 0,8 tona CO2 ekvivalenta godišnje“, rekao je vođa studije Set Vajns.

„Ove akcije imaju veći potencijal da smanje emisije od promovisanih strategija poput sveobuhvatnog recikliranja ili menjanja sijalica“, naveo je on. Koautorka studije Kimberli Nikolas dodaje: „Razumemo da su ovo duboko lični izbori ali ne možemo da ignorišemo kakav će uticaj klimatske promene imati na naš život...Veoma je važno da mladi prihvate ove životne šablone i budu svesni njihovog uticaja na klimu“.

Ostale podkategorije saveta