• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Mineralni balans, zasićena voda i soli

Mineralni balans, zasićena voda i soli

Od jednog od naših kupaca dobili smo obilje saveta o solima i mineralnom balansu organizma.

,,Srećan Božić svim zaposlenima u Bio špajzu. Evo mene sa još par zanimljivih saveta:
 

Himalajska so i njene primene
Za razliku od obične, rafinisane soli koja je štetna za organizam, nerafinisana kristalna so ima mnoge pozitivne osobine. Ona može da snizi krvni pritisak kada je povišen, i da ga povisi kod onih kojima je snižem. Uspostavlja mineralni balans u organizmu. Alkalizuje i detoksifikuje organizam. Eliminiše kamen u bubrezima, žuči i još mnogo toga... 

 Zasićena voda - ,,sole (so-lej)" tečnost
U staklenu teglu od 1l (sa plastičnim poklopcem) sipa se izvorska ili filtrirana voda. Nakon toga se ubaci oko 300 grama himalajske soli (poželjno je koristiti belu, halite, himalajsku so). Lakše je ubaciti grumene, ali i sitna so je potpuno u redu. Tačna količina nije bitna pošto voda moze da upije oko 21% soli. Dakle voda će ,,upiti" 210 grama soli na 1l vode. Ostatak će ostati u tegli. Možete ubaciti i pola kilograma soli odjednom i onda samo dodavati vodu kako se troši. 
 Ovako zasićena voda je u stvari ,,isto" što i voda iz Mrtvog mora. Ona je potpuno sterilna i u njoj ne može preživeti nikakav virus, bakterija niti bilo šta slično.
 Primene:
1. Sole napitak. Ujutru na prazan stomak sipati jednu kafenu kašičicu (plastičnu) zasićene vode u jednu čašu izvorske/filtrirane vode i popiti. Ukus je blago slan. Dugotrajno korišćenje ovog napitka preporučuje se kako bi se telo dovelo telo u balans, eliminisali otrovi, kamen u bubregu, žuči i slično.
 2. Tečnost za pranje zuba/ispiranje usta, veoma slanopg ukusa. Naneti sole napitak na četkicu i prati zube. Ispirati usta sa manjom količinom 1-2 minuta. Nakon toga ispljunuti. Pomaže u lečenju karijesa, sprečava pojavu novog karijesa, sprečava pojavu kamenca, neguje desni, leči loš zadah.
 3. Kupka. U punu kadu sipati 1kg himalajske soli. Temperatura vode treba da bude 37 stepeni. Trajanje kupke 20-30 minuta.
 4. Inhalacija. Sipati malo himalajske soli u izvorsku/filtriranu vodu i dovesti do ključanja. Udisati paru.
 5. Slane čarape/majica. Za probleme sa plućima, pogotovu kada je malo toplije, potopiti tanku, belu, pamučnu majicu u zasićenu slanu vodu (sole), iscediti višak i onda obuci majicu i u njoj odmarati dokle god je ugodno. Isti postupak za čarape.
 6. Ispiranje nosa. U litar izvorske/filtrirane vode sipati 10 grama himalajanske soli. Promešati dok ga voda ne upije. Oprati dobro ruke prirodnim sapunom. Sipati malo vode u jedan dlan i povlačiti lagano kroz jednu nozdrvu. Voda prođe kroz nos u grlo. Tada se ispljune. Ovim se čiste disajni putevi, umanjuju alergijske reakcije i slično. Na početku biti pažljiv pošto je efekat sličan kao kada vam morska voda udje u nos :-)
 7. Ispiranje očiju. Isti postupak. 1 litar čiste vode, 10 grama himalajske soli. Umivati se tom vodom. Sadržaj soli je isti kao u suzama, dakle fiziološki rastvor.
 8. Kupka stopala. Ako nemate filter za tuširanje, pomešati filtriranu vodu i prokuvanu filtriranu vodu do željene temperature (izmedju 37 i 40 stepeni). Dodati nekoliko kašika himalajske soli. Držati stopala potopljena 20-30 minuta. Umesto soli se može koristiti i glina, zeolit ili nigari (magnezijumova) so. Dovoljna je jedna mala kašičica nigarija. Ovo ubrzo može vratiti nivo magnezijuma u normalu. Važno za ljude koji pate od grčeva, srčanih problema, oštrih bolova u telu i slično, kao i za one koji imaju problem za kalcijumom posto je manjak kalcijuma znak manjka magnezijuma.
Kada smo već kod kalcijuma, ljudi trebaju znati da kalcijum iz kupovnog, pasterizovanog mleka nije svarljiv. Pogotovu ne onaj sa malim procentom masti. Pasterizovana hrana se generalno ne vari dobro. Postoje istraživanja koja ukazuju na to da ona samo izgleda kao normalna hrana ali da je na molekularnom nivou mrtva., slično kao i hrana iz mikrotalasne pećnice.
Za ljude koji jedu mesu, najlakši način da dođu do kalcijuma su ,,čorbe od kostiju": na tihoj vatri kosti se kuvaju nekoliko sati pa i celu noć. Pihtije takođe obiluju kalcijumom i ostalim elementima hranljivim za kosti. 
 Vegeterijanski pristup je jednako jednostavan jer je kalcijum sveprisutan. Nalazi se u svemu. Za dobru ugradnju kalcijuma je potreban vitamin D koji se dobija izlaganjem suncu u bezbednim časovima. Gi puter sadrži veliku količinu vitamina A i takođe olakšava varenje i absorbciju svih minerala. To je jedna od najzdravijih masti.
 Nadam se da će ovaj tekst biti od koristi posetiocima Vašeg sajta
vaš A.A. ''

Ostale podkategorije saveta