• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Saveti za dobar san

Saveti za dobar san

Spavajući provodimo skoro trećinu svakog dana i celog našeg života. Izuzetno važni procesi odvijaju se u našem telu dok spavamo, ukoliko je naš san dubok, krepak. Evo nekoliko saveta za bolji san, pokušajte da ih primenite.

Nastojte da idete na spavanje u isto vreme i da se budite u približno isto vreme, redovno, ako je potrebno da nadomestite nedostatak u snu bolje je da odspavate u toku dana nego da spavate dugo ujutro, jer time remetite redovni ritam koji treba da uspostavite. Ograničite dnevno spavanje na oko 30 minuta, da ne biste imali problema da zaspite uveče.

Melatonin je hormon povezan sa snom, kada je mračno luči se više melatonina a kada je dan manje. U savremenom načinu života lučenje melatonina je postalo poremećeno jer radimo u kancelarijama, daleko od dnevnog svetla, a noći provodima u stanovima koji su često bogato osvetljeni. Savetujemo vam da tokom dana ne nosite po ceo dan sunčane naočare, nego dozvolite da vam oči i telo osete sunčevu svetlost. Uveče u stanu držite svetlo prigušeno, lokalno a spavaća soba neka vam bude mračna i rashlađena i prozračena. Pred spavanje, uveče nemojte gledati u ekrane, televizijski ili kompijuterski.

U periodu pre odlaska na spavanje bavite se nekim opuštajućim aktivnostima: čitajte knjigu, priredite sebi toplu dugu opuštajuću kupku, slušajte laganu muziku, uradite lagane vežbe istezanja, radite nešto što volite i što vas opušta, pripremite sve što je potrebno za početak sutrašnjeg dana, popijte neki umirujući čaj (lipa, matičnjak...)

Laku noć ^_^

Ostale podkategorije saveta