Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Pored svih prednosti koje soja nudi u veganskoj ishrani, proizvodi od soje imaju različite karakteristike i pogodnosti u pripremi.
Evo poređenja nekoliko najpopularnijih sojinih proizvoda, koji se koriste u veganskoj ishrani, na osnovu ključnih karakteristika kao što su nutritivna vrednost, priprema, fleksibilnost u kuvanju, i preporuke za specifične potrebe.
Nutritivna vrednost:
Tofu je bogat izvor proteina, kalcijuma i gvožđa, ali ima nizak sadržaj ugljenih hidrata. Pruža dobar izvor biljnih proteina, posebno za vegane i vegetarijance. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, što ga čini "potpunim" proteinom.
Preporuka:
Idealno za one koji žele visokoproteinsku, niskokaloričnu opciju koja je takođe bogata kalcijumom. Preporučuje se za osobe koje žele da povećaju unos proteina i minerala, posebno kalcijuma.
Priprema:
Tofu se može pripremiti na različite načine: pržen, pečen, pirjan ili čak u supama. Preporučuje se da se ocedi pre upotrebe, kako bi se postigla bolja tekstura, a može se začiniti raznim začinima i marinadama. Tofu je vrlo fleksibilan u kuvanju, jer upija ukuse drugih sastojaka.
Fleksibilnost:
Vrlo fleksibilan – može se koristiti u slanim i slatkim jelima, i lako se prilagođava raznim ukusima i jelima. Idealno za supu, variva, uz prženo povrće, salate, sendviče, pa čak i poslastice.
Nutritivna vrednost:
Tempeh je izuzetno bogat proteinima, vlaknima, B vitaminima (posebno B12, ako je obogaćen), i minerali poput magnezijuma i gvožđa. S obzirom na to da je fermentisan, tempeh sadrži probiotike koji su korisni za zdravlje creva.
Preporuka:
Idealno za vegane koji žele visokoproteinsku, visokovlaknastu opciju koja ima dodatne probiotike. Preporučuje se onima koji žele da poboljšaju probavu i balansiraju nivoe holesterola.
Priprema:
Tempeh ima čvrstu teksturu i orašast ukus. Može se pržiti, peći, pirjati, i koristi se u raznim jelima kao zamena za meso (u burgere, sendviče, uz prženo povrće).
Fleksibilnost:
Manje fleksibilan od tofua jer ima snažniji ukus i teksturu, ali se lako može koristiti u jelima koja zahtevaju "mesnu" teksturu. Potrebno je marinirati tempeh pre pripreme da bi se ublažio njegov ukus i povećala sočnost.
Nutritivna vrednost:
Sojini odresci i komadići su bogati proteinima i vlaknima, a vrlo su niskokalorični. Sadrže malo masti i često se obogaćuju vitaminima i mineralima, poput gvožđa i kalcijuma.
Preporuka:
Preporučuju se osobama koje žele biljni izvor proteina, a savršen su izbor za sve koji traže hranljiv, biljni obrok sa bogatim sadržajem proteina. Dobri su za sve koji žele smanjiti unos mesa i povećati unos proteina, a mogu se koristiti u burgerima, supama, varivima i sendvičima.
Priprema:
Sojini odresci i komadići dolaze u suvom obliku i potrebno ih je rehidrirati pre pripreme. Jednom kada se rehidriraju, mogu se pržiti, peći, ili dodavati u razna jela. Mogu se začiniti ili marinirati kako bi upili ukuse drugih sastojaka.
Fleksibilnost:
Veoma su fleksibilni – odlični su kao zamena za meso u raznim jelima, kao što su variva, gulaši, veganski burgeri, a mogu se koristiti u prženim jelima ili čak kao dodatak pitama.
Nutritivna vrednost:
Sojino mleko je bogato proteinima i često obogaćeno kalcijumom i vitaminima A, D, B12. Ima nizak nivo ugljenih hidrata, ali može sadržati šećer, pa je preporučljivo birati one bez zaslađivača ako vodite računa o ishrani.
Preporuka:
Idealno za one koji žele vegansku alternativu mleku životinjskog porekla, bez kompromisa u pogledu proteina. Preporučuje se kao piće, za kuvanje, za smuti ili u pripremi pekarskih proizvoda.
Priprema:
Vrlo jednostavno za upotrebu, može se piti, koristiti u kuvanju, u kafi, ili kao sastojak u receptima za poslastice.
Fleksibilnost:
Izuzetno fleksibilno, koristi se u mnogim jelima i napicima. Može biti dobar izbor za veganske varijante jela koja obično sadrže mleko ili kremu (kao što su umaci, pudinzi, supa).
Nutritivna vrednost:
Sojine klice su bogate vlaknima, proteinima i vitaminima, kao i antioksidantima. Sadrže biljne fitoestrogene koji mogu biti korisni za hormonski balans.
Preporuka:
Preporučuju se za osobe koje žele lakši izvor proteina i vlakana. Mogu se koristiti u salatama, wok jelima, sendvičima, i kao dodatak varivima.
Priprema:
Vrlo jednostavne za pripremu – mogu se jesti sirove ili kratko termički obrađene. Uglavnom se koriste u sirovim salatama, jelima sa povrćem, ili kao dodatak supama i varivima.
Fleksibilnost:
Vrlo fleksibilne i lako se uklapaju u razna jela. Mogu se koristiti kao hrskav dodatak ili kao glavni sastojak u salatama i jelima sa povrćem.
Nutritivna vrednost:
Soja sos je bogat natrijumom, pa je važno koristiti ga umereno. Sadrži male količine proteina i može obuhvatiti i druge minerale kao što su kalcijum i gvožđe, ali u manjim količinama u poređenju sa drugim sojinim proizvodima. Ima mali udeo ugljenih hidrata i masti.
Preporuka:
Obični soja sos je najbolji za osobe koje nemaju problema sa glutenom i žele blagi, klasičan soja sos za upotrebu u kuhinji. Idealno je za dodavanje u marinadu, dresinge, pržena jela i kao začin u azijskim kuhinjama (japanska, kineska, korejska).
Priprema:
Gotov je za upotrebu i može se koristiti u supama, varivima, prženim jelima, marinadama i kao začin u salatama. Dobro se slaže sa začinima poput đumbira, belog luka i peršuna.
Fleksibilnost:
Vrlo fleksibilan, koristi se za raznovrsna jela i lako se kombinuje sa drugim začinima. Obični soja sos ima blag, slan umami ukus koji se lako ukombinuje sa gotovo svim jelima.
Nutritivna vrednost:
Tamari je soja sos koji je napravljeni uglavnom od soje i sadrži manje pšenice (ili nema uopšte). Zbog toga je bezglutenski, što ga čini pogodnim za one sa intolerancijom na gluten. Takođe je bogatiji proteinima nego običan soja sos, s dubljim, bogatijim ukusom.
Preporuka:
Tamari je odličan za vegane i osobe koje imaju bezglutensku ishranu. Njegov jači i dublji ukus čini ga pogodnim za dodavanje u supama, marinadama, dresinzima, prženim jelima, kao i za dodavanje u soseve i umake.
Priprema:
Tamari je spreman za upotrebu, a zahvaljujući svom jačem ukusu, obično je potrebna manja količina u odnosu na običan soja sos. Najbolje se koristi kao začin za jela koja zahtevaju intenzivniji ukus umamija.
Fleksibilnost:
Vrlo fleksibilan za pripremu, ali jači ukus može biti izazov za početnike u kuhinji. Odlično se uklapa u japanska i druga azijska jela, a posebno obogaćuje ukus biljnih jela i veganskih proteina poput tofua, tempeha ili sejtana.
Nutritivna vrednost:
Shoyu soja sos je napravljen fermentacijom soje i pšenice, pa je, u poređenju sa tamari sosom, bogatiji ugljenim hidratima i sadrži gluten. Ima sličnu količinu natrijuma kao običan soja sos, ali je blaži i slađi u ukusu. Takođe sadrži proteine, minerale i male količine vlakana.
Preporuka:
Šoju je preporučljiv za osobe koje nemaju problem sa glutenom i žele blaži, slađi soja sos. Idealno je za korišćenje u supama, marinadama, varivima, kao i za pripremu prženih jela.
Priprema:
Shoyu je gotov za upotrebu i koristi se kao začin u marinadama, dresinzima... Zbog blagog ukusa, odlično se kombinuje sa raznim biljem i začinima, kao i sa slatkim komponentama poput meda ili javorovog sirupa.
Fleksibilnost:
Veoma je fleksibilan, ali njegov slađi i blaži ukus ga čini pogodnim za jela koja ne traže intenzivan umami. Široko se koristi u japanskoj kuhinji, ali je takođe dobar za različite azijske recepte.
Nutritivna vrednost:
Sojino brašno je bogato proteinima, vlaknima, i mnogim vitaminima i mineralima. Sadrži i sve esencijalne aminokiseline, te je dobar izbor za vegane.
Preporuka:
Preporučuje se za one koji žele dodati više proteina u svoju ishranu, a koriste brašno za pečenje ili kuvanje. Takođe se koristi kao zamena za jaja u veganskim receptima.
Priprema:
Može se koristiti za pripremu raznih pekarskih proizvoda, palačinki, keksa, ili kao zgušnjivač u supama i umacima.
Fleksibilnost:
Manje fleksibilno od drugih proizvoda jer može promeniti teksturu jela. Najbolje se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama brašna.
Nutritivna vrednost:
Mugi miso je fermentisana pasta od ječma i soje, bogata enzimima, probioticima, mineralima poput gvožđa i magnezijuma, kao i biljnim proteinima. Podržava varenje i ravnotežu crevne flore.
Preporuka:
Preporučuje se osobama koje vode računa o crevnom zdravlju i žele da obogate ishranu prirodnim izvorom probiotika. Posebno je cenjen u veganskoj kuhinji zbog bogatog, umami ukusa.
Priprema:
Dodaje se kašičica pred kraj kuvanja supa, čorbi, variva ili umaka, bez ključanja, kako bi se sačuvale hranljive vrednosti. Može se koristiti i kao osnova za miso supu.
Fleksibilnost:
Iako ima specifičan ukus, veoma se dobro uklapa u mnoga jela – od tradicionalnih japanskih do savremenih veganskih recepata.
Nutritivna vrednost:
Beli miso (shiro miso) je blago fermentisana pasta od soje, morske soli i gljivice kođi uz dodatak ječma ili pirinča. Sadrži probiotike, enzime, vitamine iz B grupe, kao i biljne proteine. Zbog kraće fermentacije ima nežniji sastav i blaži uticaj na varenje.
Preporuka:
Preporučuje se onima koji su novi u korišćenju miso paste, kao i osobama koje vole blaže ukuse. Posebno je pogodan za one koji žele dodati hranljivu dubinu jelima bez prenaglašenog ukusa.
Priprema:
Dodaje se pred kraj kuvanja u supe, umake, prelive ili kao baza za lagane miso supe i dresinge. Ne kuva se, već se umeša u već gotova jela da bi se sačuvale korisne bakterije.
Fleksibilnost:
Zahvaljujući blagom i slatkastom ukusu, lako se kombinuje sa raznim sastojcima – od povrća i mahunarki do žitarica i salata. Ovaj miso je naročito pogodan za korišćenje u sosovima, umacima i prelivima za salate.
Nutritivna vrednost:
Ovi proizvodi uglavnom sadrže visok udeo soje, što ih čini dobrim izvorom biljnih proteina i vlakana. Takođe mogu sadržati začine, biljne ekstrakte i prirodne arome koje doprinose ukusu. Neki proizvodi su obogaćeni vitaminima i mineralima.
Preporuka:
Preporučuju se osobama koje traže praktičan i hranljiv biljni obrok, posebno kada nemaju vremena za kuvanje. Pogodni su i za one koji tek uvode veganske obroke i traže poznatiju formu jela.
Priprema:
Priprema je jednostavna – mogu se peći na tiganju, roštilju ili u rerni, često bez dodatnih začina. Brzi su za serviranje, što ih čini pogodnim za obroke „u pokretu”.
Fleksibilnost:
Veganski burgeri i kobasice od soje su idealni za brze obroke – jednostavno ih ispržite i servirajte u sendvičima, burgerima ili kao glavni sastojak u toplim jelima. Savršeno se kombinuju sa raznim prilozima i sosovima, pa možete lako prilagoditi svaki obrok svom ukusu.
Soja je izuzetno svestran izvor proteina, čije različite forme – od tofua, tempeha i soja sosa do mugi misa – omogućavaju raznovrsne primene u veganskoj ishrani. Njena bogata nutritivna vrednost i prilagodljivost različitim jelima čine je nezamenjivim sastojkom u zdravim obrocima.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD