• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/5 načina da vaš smuti bude zdraviji

5 načina da vaš smuti bude zdraviji

Smutiji su ukusna, raznovrsna i zdrava zamena za obrok ili užinu ali nema razloga da ih ne učinite još zdravijim, hranjivijim ili ukusnijim. Evo pet jednostavnih načina kako to možete da učinite:

1. Koristite prirodne zaslađivače umesto šećera.
Voće ne samo da daje slatkoću smutiju već je i bogato vlaknima. Smrznute banane su dobre kao baza smutija jer osim slatkoće daju smutiju kremastu teksturu.

2. Tečnost.
Smutiju je potrebna tečnost. Obična voda je dobro rešenje – ali možete koristiti i kokosovu vodu, bogatu elektrolitima, ali i neko biljno mleko - zbog kalcijuma. Jedan od predloga je sojino mleko ali možete koristiti i bademovo, pirinčano ili bilo koje drugo dokle god nije životinjskog porekla i obogaćeno je kalcijumom.

3. Ubacite povrće u vaš smuti.
Svi znamo da povrće ima malo kalorija ali je bogato hranjivim sastojcima i vlaknima pa pospešuje varenje i čini vas sitim. Spanać, kelj, peršun su zgodni za smutije ali i korenasto povrće poput šargarepe ili cvekle. Krastavac i celer daju svežinu i hidrirajuću notu vašem smutiju.

4. Omega.
Omega masti su važne  i dobro je koristiti ih u bar dva obroka. Semenke konoplje, lana, čija semenke, orasi su odlični izvor omega masti. Možete ih umutiti u smuti ili ih posuti odozgo.

5. Orašasto voće.
Bilo da je u vidu putera (kikiriki ili putera od badema, lešnika…) ili u vidu  sirovih oraha, badema, lešnika ili suncokretovih ili bunevinih semenki, orašasti plodovi vas čine sitim duže vreme što je dobro ako vam smuti zamenjuje obrok - na primer doručak.

Ovaj tekst pripremljen je na osnovu edukativnog videa sa kanala Pick Up Limes.

 

Ostale podkategorije saveta